![Chodnik](/media/lib/72/chodnik-507567ee1fc7b6e91ed66fc69654647a.jpg)
Pożyteczny dwutlenek tytanu: czy jest bezpieczny?
25 listopada 2010, 17:06Dwutlenek tytanu to jeden z „cudownych" materiałów współczesnej technologii. Ten katalizator stosowany jest np. jako środek antybakteryjny, domieszkowany do farb i materiałów budowlanych neutralizuje zanieczyszczenia. Pojawiają się jednak wątpliwości, czy jest bezpieczny.
![](/media/lib/98/n-bakterie-z-ziarna-piasku-25bec87a609fce82dcc8ad9122372dfa.jpg)
Puchnięcie i rozciąganie
24 stycznia 2012, 06:55Bakteryjne biofilmy rozszerzają się, zajmując coraz większą powierzchnię szkliwa czy cewnika, wykorzystując do tego macierz pozakomórkową (ang. extracellular matrix, ECM). "Podkręca" ona ciśnienie osmotyczne w jego obrębie, prowadząc do pobierania z zewnątrz wody i wzrostu objętości.
![](/media/lib/177/n-rosetta-2255e57f99a723ecd5c75aa4c2b48a26.jpg)
ESA przygotowuje się do wybudzenia Rosetty
18 października 2013, 13:14Eksperci z Europejskiej Agencji Kosmicznej rozpoczęli przygotowania do wybudzenia sondy Rosetta z hibernacji. Sonda od 10 lat podróżuje przez Układ Słoneczny. Została wystrzelona w marcu 2004 roku, trzykrotnie korzystała z astysty grawitacyjnej Ziemi i raz Marsa
![](/media/lib/146/n-testy-oriona-869478467fd8e2a679dc8bf725934026.jpg)
NASA pracuje nad żywnością dla załóg Oriona
28 listopada 2016, 12:10Astronauci, którzy na pokładzie pojazdu Orion będą odbywali wielotygodniowe misje w przestrzeni kosmicznej, muszą coś jeść. Nie będą oni mieli takich luksusów jak ich koledzy z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej mogący komponować swoje posiłki z około 200 różnych dań. Na Orionie jest niewiele miejsca, a w czasie trwania misji do pojazdu nie będą docierały misje zaopatrzeniowe. Dlatego też eksperci z NASA intensywnie pracują nad posiłkami dla załóg Oriona.
![](/media/lib/308/n-chrapacz-ae756e4f1c2f6a117fb634037755c823.jpg)
Chrapanie uszkadza mięśnie i nerwy górnych dróg oddechowych i zaburza regenerację
2 maja 2019, 12:17Ciągle wibracje powodowane przez chrapanie mogą prowadzić do uszkodzeń górnych dróg oddechowych. To z kolei może powodować zaburzenia połykania i zwiększać ryzyko wystąpienia obturacyjnego bezdechu sennego (OBS).
![](/media/lib/144/n-usg-58fc1e5a6c8a27ca0eb7f7a5cebfab99.jpg)
Jak sztuczna inteligencja pomoże w zapobieganiu przedwczesnym porodom?
27 stycznia 2021, 04:03Nasze rozwiązanie może wspomóc diagnostykę komputerową i pozwolić z większą dokładnością przewidywać spontaniczne przedwczesne porody – wyjaśnia Szymon Płotka, absolwent Politechniki Warszawskiej i jeden z członków zespołu pracującego nad projektem.
![](/media/lib/393/n-koronawir-f281a0a1f8f82d43793b52cfa53722c5.jpg)
Kształt koronawirusa SARS-CoV-2 wpływa na jego zdolność do infekowania komórek
2 września 2022, 10:29Od początku pandemii COVID-19 możemy oglądać w mediach zdjęcia i grafiki reprezentujące koronawirusa SARS-CoV-2. Wyobrażamy go sobie jako sferę z wystającymi białkami S. Obraz ten nie jest do końca prawdziwy, gdyż w rzeczywistości wirion – cząstka wirusowa zdolna do przetrwania poza komórką i zakażania – jest elipsoidą, która może przyjmować wiele różnych kształtów
![](/media/lib/30/szalik-d33858140975a01b44ab5ba99e4d10d6.jpg)
Drogocenne barwniki
25 czerwca 2008, 14:28Naukowcy z Uniwersytetu Wiktorii w Nowej Zelandii opracowali barwniki z dodatkiem czystego złota i srebra. Pozwoliło to na uzyskanie niezwykłych barw. Szal ze złotymi nanocząsteczkami zaprezentowano na konferencji Instytutu Nanonanuki i Technologii w Bostonie.
![](/media/lib/54/zamek-e7a36dd41126e6e541f4134bd61dcb98.jpg)
Superwytrzymały zamek błyskawiczny
8 września 2009, 09:33Zamki błyskawiczne kojarzą się nam przede wszystkim z przemysłem odzieżowym. Jednak ze względu na łatwość ich użycia, niezwykle proste otwieranie i zamykanie, próbuje się je wykorzystywać również w innych działach przemysłu.
![](/media/lib/28/muszka-owocowa-92d99b516cbdeb4d761a5a1572fd52e3.jpg)
Owocówki odróżniają izotopy wodoru
16 lutego 2011, 15:51Muszki owocowe (Drosophila melanogaster) potrafią odróżnić dwa izotopy wodoru: prot ("zwykły" wodór) i deuter (D). Odkrycie to dużo wnosi do rozumienia działania powonienia. Wiele wskazuje bowiem na to, że dla rozpoznania zapachu istotniejsza jest częstotliwość drgań wiązań niż kształt cząsteczki.